By & Miljø

Sønderborg 

Arkitekturens dag

Hver dag er Arkitekturens Dag, men den første mandag i oktober er speciel. Dagen er valgt af Den Internationale Arkitektforening i 1988 som Arkitekturens Dag. Kommuner, foreninger, tegnestuer og arkitekter inviterer os borgere til at se, mærke og tale om arkitektur.

I årene 2010 til 2022 fejrede Sønderborg Kommune Arkitekturens Dag med en enkelt pause. Kommunen præmierede smukke og vellykkede nybygninger, tilbygninger, renoveringer og restaureringer. Men på grund af økonomiske stramninger valgte kommunen desværre at aflyse fejringen af Arkitekturens Dag i 2023. ”Foreningen By & Miljø” overtog - i miniformat - fejringen og uddelte to anerkendelser (et smukt diplom) til en vellykket og smuk nybygning, Perlegade 21, og en vellykket og smuk restaurering, Brorsonsvej 1a.

Alle miljøer i by og på land er under pres i disse år, og der sker desværre mange uoprettelige skader. Så det er vigtigt at signalere til myndigheder, arkitekter, håndværkere og alle andre ansvarlige (os såkaldt almindelige borgere), at vi skal passe på vores omgivelser, vores bygninger, bymiljøer og kvarterer, parker, det åbne land og kystområder. På Arkitekturens Dag holder vi hinanden fast ved at pege på det positive der er sket i årets løb.

Kommunen har desværre ikke genoptaget fejringen i år, så ”Foreningen By & Miljø” tager igen udfordringen op. Vi har igen valgt en nybygning og en renoveret bygning til præmiering.


Årets vellykkede og smukke renovering er Bækgade 17 i Nordborg.
Bækgade er præget af en række små huse som oprindelig var boliger for ansatte ved Nordborg Slot. Gaden blev hærget af brand i 1792, men den blev genopbygget, så mange af gadens små huse er bygget i 1800-tallet.

Bækgade 17 udbrændte i 2021, men blev reddet fra nedrivning og totalrenoveret af murermester Klaus Witte. Bygningen er et gavlhus med afvalmet tag af rødt tegl. Ved den nænsomme renovering har huset fået nye vinduer med små sprosser i de eksisterende murhuller. Den smukke hoveddør er bevaret. Den består af to dørblade med fyldingsfelter forneden og glas foroven og et elegant jerngitter. Indvendig er huset helt moderne, og ud til haven er huset forsynet med store vinduer som giver lys til køkkenalrummet.
Bygningen fremstår smukt i gadebilledet med sit hvidmalede murværk og sorte sokkel.

Årets vellykkede og smukke nybygning er Danfoss House, Nørre Havnegade 45, er tegnet og opført af arkitektfirmaet Reiulf Ramstad. Alle led i byggeprocessen er søgt gennemført bæredygtigt, Teglstenene er fra Egernsund, gule med hvide nuancer, så bygningen fremstår som en lys skulptur mellem de to mørkere nabobygninger. Danfoss House vender ’ryggen’ til landsiden, men en indbydende trappe fører op til en fællesterrassen hvorfra der er udsigt til Alssund, havnen og Slottet. Siden mod vandet er helt åben med vinduespartier og udkragede bygningselementer.

Husets fire etager indeholder 14 lejligheder af forskellig størrelse. De skal bebos af medarbejdere fra udenlandske afdelinger som har brug for et kortere eller længere ophold i Danmark. Opvarmning og ventilation styres af avanceret teknik, så huset fungerer også som laboratorium og showroom for Danfoss’ teknologiske produkter.

Med Danfoss House nærmer Gehry-planen sig sin afslutning. Sønderborgs gamle industrihavn er omskabt til en inspirerende ”Byens Havn” med kultur, hoteller, små parker, boliger og erhvervsejendomme.


Overrækkelserne finder sted mandag den 7. oktober:

12.30 ved Danfoss House
16.00 ved Bækgade 17.