By & Miljø

Sønderborg 

Referat fra generalforsamlingen den 19. marts 2025 kl. 19.00

   1) Britta Slot Johnsen blev uden modkandidater valgt som dirigent.
   2) Formanden aflagde beretning:

Formandsberetning

Sidste generalforsamling blev holdt d. 28. maj sidste år, den forrige blev afholdt d. 28 november 2023. Nu har vi forhåbentlig fået normaliseret vores generalforsamlingskalender efter Corona, så vi kan rette os efter vedtægterne: generalforsamlingen skal finde sted januarfebruar. Det har vi – så længe jeg kan huske – tolket som marts!
Foreningens medlemstal ligger nogenlunde fast, let nedadgående, mellem 60 og 70. De allerfleste medlemmer tilhører det vi kalder ”det grå guld – eller sølv”. Den nedadgående tendens og alderen kan man beklage, men det er en tendens som kendes mange steder i forenings-Danmark. Der er ikke så meget at stille op mod tendensen. Måske skal vi begynde at glæde os over at så mange i den tredje alder bruger deres tid på at engagere sig i samfundsmæssige spørgsmål. Yngre mennesker engagerer sig også, men bruger ofte de elektroniske medier i stedet for vores traditionelle foreningsmetode.
Vi forsøger at markere os i offentligheden, med læserbreve og indsigelser, herom senere, men Kay og Sten har også fornyet og forbedret vores reklamefolder – den ligger på bordet – se selv!
Bestyrelsen har holdt 5 bestyrelsesmøder siden sidste generalforsamling.
Hvad foretager foreningen sig? I hovedsagen fire ting:
   1) Vi arrangerer besøg for foreningens medlemmer i interessante nye og gamle bygninger
  2) Vi forsøger at holde øje med Kommunen, nye lokalplaner og ønsker om nedrivninger af bevaringsvarige bygninger,
  3) Vi skriver læserbreve, fx om lokalplaner, og indsigelser mod nedrivninger.
  4) Vi festligholder Arkitekturens Dag den første mandag i oktober efter at Sønderborg Kommune har sparet denne begivenhed væk siden 2023.

Hvorfor fejrer vi Arkitekturens Dag? Er det ikke nok at være en protestforening og turistforening? Det mener vi ikke. Rigtig mange miljøer i by og på land er under pres, og der sker desværre uoprettelige skader. Det er derfor vigtigt at signalere til myndigheder, arkitekter, håndværkere og alle andre ansvarlige (dvs. os såkaldt almindelige borgere), at vi skal passe på vores omgivelser. Vi kan protestere, skrive læserbreve og indsigelser, men på Arkitekturens Dag peger vi på noget af det positive der er sket i årets løb. Vi peger på en smuk og vellykket nybygning og en smuk og vellykket renovering. Mere har vi ikke resurser til, desværre.

Vi savner Kommunens fejring af Arkitekturens Dag. Vores kommune kunne i praksis vise at smukt byggeri, smuk renovering og smukt anlægningsarbejde er af afgørende betydning for byens udvikling ved at fejre det gode og det smukke den første mandag i oktober.
Vi har god kontakt til kommunen – og kommunen holder kontakt med os. Der er Næsten altid hul igennem når vi henvender os. Og vi får tilsendt ansøgninger om nedrivning af bevaringsværdige bygninger ligesom i gamle dage da der eksisterede et bygningsbevaringsudvalg, som foreningen havde plads i.
Årets højdepunkt for vores forening i 2024 var Arkitekturens Dag 7. oktober. Forløbet op til fejringen var stresset, men det lykkedes, også fordi Kommunen støttede os med oplysninger. Vi begrænsede os som sidste år til at anerkende en nybygning og en restaurering/renovering, mere kan vi ikke klare.

Danfoss’ gæstehus på Nørre Havnegade modtog anerkendelsen for en smuk og original nybygning. Et citat fra begrundelsen: ” Danfoss House åbner sig mod vandet og havnefronten. De 14 lejligheder og deres altaner er placeret forskudt for hinanden, både lodret og vandret, vinduerne er store og nærmest gæstfrie.
Mønstermurværket, som især kommer til sin ret når mørket falder på, åbner yderligere facaden mod omverdenen og gør facaden let og levende og sprød. ……. Gehry-planen forlanger byggeri i nutidigt og varieret formsprog af høj kvalitet. Danfoss-House lever i den grad op til disse krav.

Bækgade 17 i Nordborg modtog anerkendelsen for en smuk restaurering / renovering. Et citat fra begrundelsen: ” Ved den nænsomme renovering har huset fået nye vinduer med små sprosser i de eksisterende murhuller. Den smukke hoveddør er bevaret. … Indvendig er huset helt moderne … I årenes løb er mange af Bækgades 1800-talshuse forsvundet. Det var derfor en vigtig begivenhed at nr. 17’s skrøbelige og sodsværtede mure ikke fik lov til at falde sammen. Huset står i dag smukt i gadebilledet med sit hvidmalede murværk og sorte sokkel.
Fejringen af Arkitekturens dag betød at foreningen fik en håndfuld nye medlemmer

Og så vores besøg.
Vi besøgte den smukke gule tidligere lagerbygning på hjørnet af Bjerggade og Æblegade. Ejeren fortalte levende om restaureringen og indretningen til fotostudie og om arbejdet for at bevare de sidste rester Bjerggade.
– Og vi besøgte Asylet ved Kirketorvet, hvor den nye ejer fortalte om ombygningen.
Og vi besøgte det præmierede hus Bækgade 17, hvor vi fik fortalt historien om branden, genopbygningen og renoveringen. –

Fire medlemmer af bestyrelsen har d. 30. januar deltaget i Kommunens temadag om boligudvikling i Sønderborg. Temaet var at Kommunen i løbet af de kommende ti år vil skabe plads til yderligere 2.500 boliger.

Og så indsigelserne:
Bestyrelsen sendte en indsigelse mod ønsket om nedrivning af den bevaringsværdige lade Stevninggade 17. På trods af mange andre indsigelser, bl.a. fra Slottet og fra udvalgets forkvinde, foreningens suppleant, blev nedrivningen accepteret.

Og vi sendte en indsigelse mod lokalplanen for Bülowsvej. Vi fandt at den planlagte bebyggelse ikke harmonerede med kvarterets eksisterende bebyggelse og var enige med de mange af kvarterets beboere i at kommunen burde gå i bedre samtale med dem.

I flere år har foreningen stillet et telt op og vist sig frem ved kulturnatten i august. Vi har nu vurderet at det ikke er umagen værd. Vi taler kun med meget få af de forbipasserende – de har andet for! Og hvis vi gør det op i antallet af nye medlemmer, drejer det sig om mindre end en dem der kan tælles på én hånd. Så til august stiller vi ikke op.

Vores forening har i mange år talt for at Sønderborg
burde ansætte en stadsarkitekt som kunne fremme god byudvikling, god byggeskik og bygningsbevaring. Vi har ikke fået en stadsarkitekt, men så sent som i fredags kunne vi i Jyske finde et læserbrev fra forkvinden for Teknik-, By- og Boligudvalget - og suppleant i vores bestyrelse - Kirsten Bachmann. I brevet anbefaler Kirsten Bachmann at der i Sønderborg Kommune oprettes et ARKITEKTURRÅD som kan stille skarpt på bygningskulturen, øge viljen til god arkitektur og god byplanlægning hos alle aktører. Kirsten Bachmann henviser til at der eksisterer arkitekturråd i Odense, Helsingør og Flensborg. - Det er et spændende perspektiv! Vi må håbe at visionen ikke dør en stille død!

Det har været et indholdsrigt år, og året 2025 tegner til at blive ligeså indholdsrigt. Der sker spændende ting i mange hjørner af Sønderborg Kommune, og foreningen skal holde øjnene åbne og fortsætte sine samtaler med pressen, offentligheden, politikerne og forvaltningen – og vi skal arrangere besøg i spændende bygninger og miljøer – dem er der mange af her på Als og Sundeved.


3) kassereren fremlagde regnskabet, der udviser et underskud på godt kr. 5.000.
4) Der var ikke indkommet nogen forslag.
5) Kassereren fremlagde budgettet, med udgangspunkt i en kontingentforhøjelse til kr. 250. Udgifterne alene til bladet, bankgebyrer og hjemmesiden overstiger nuværende kontingent. Forslaget blev drøftet, og enstemmigt vedtaget.
6) På valg til bestyrelsen var Peter Jordt Jørgensen, Sten Boye Poulsen og Klaus Witte.
Alle blev genvalgt uden modkandidater.
7) På valg som suppleant var Kirsten Bachmann. Hun blev genvalgt uden modkandidater.
8) Revisorerne Henrik Sohl og Knud Erik Jensen blev genvalgt.
9) Der blev ikke valgt nogen revisorsuppleant.
10) Under eventuelt blev bestyrelsen bakket op i det gode arbejde. Medlemssituationen blev drøftet - men ikke løst. Enighed om at bruge af Bevaringskontoen til forenings-relevante formål.

Formanden takkede dirigenten for godt arbejde.